Thursday, March 11, 2010

Browser Choice update: 10 vragen (en antwoorden)

1. Wat is de Browser Choice update?

De Browser Choice update is een kleine tool die de gebruiker van een Windows computer een nieuwe standaard browser laat kiezen.

2. Waarom heeft Microsoft dat gedaan?

De Europese Commissie vond dat Microsoft de mededingingsregels overtrad door bij haar OS-en standaard een eigen browser mee te leveren, Internet Explorer. In December 2009 is een overeenkomst gesloten tussen Microsoft en de EC, een onderdeel van deze overeenkomst is een tool waarmee consumenten in staat worden gesteld om een bewuste keuze voor een browser te maken.

3. Hoe komt die op mijn computer?

De update wordt bezorgd via Windows Update (WU) of Microsoft Update (MU), hij is gemarkeerd als High Priority (Windows XP) of Important (Windows Vista en Windows 7). Als jouw computer verbinding maakt met WU of MU dan gebeurt, afhankelijk van je instellingen, het volgende:

  • Automatisch downloaden en installeren
  • Automatisch downloaden en melden dat hij geïnstalleerd kan worden
  • Alleen een melding, geen automatische download of installatie

4. Alleen werkstations of ook op servers?

De update wordt alleen aangeboden aan computers met Windows XP, Vista of 7. Dus niet op servers.

5. Om welke landen gaat het?

De huidige lidstaten van de Europese Unie en het Europese Economische gebied: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen,  Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Daarnaast gaat het om 6 landen die in het proces zitten om lid te worden van de Europese Unie: Albanië, Bosnië & Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije.

6. Hoe weet Microsoft dat ik in het EU gebied woon?

Dat weten ze niet. Daarom wordt de update alleen aangeboden als je verbinding maakt met MU of WU vanuit één van bovenstaande landen. Of de update na downloaden ook daadwerkelijk gestart wordt hangt af van de regionale instellingen van je computer:

browserchoice 2

Wanneer je bijvoorbeeld verbinding met MU maakt vanuit België maar je locatie staat ingesteld op Verenigde Staten, dan wordt de update wel gedownload maar niet opgestart.

7. Wat doet de update precies?

Na het downloaden en installeren verschijnt “Update for Windows (KB976002)” in de Update History. Bij de eerstvolgende keer dat de gebruiker inlogt start de Browser Choice update, als één van bovenstaande landen ingesteld staat als de computers locatie en als Internet Explorer ingesteld staat als standaard browser. Als eerste wordt een snelkoppeling gemaakt op de desktop, waarmee de Browser Choice update later nog eens gestart kan worden. Vervolgens wordt Internet Explorer losgemaakt van de taakbalk (Unpin from taskbar) als het gaat om Windows 7. Ten slotte wordt de Browser Choice tool gestart.

8. Hoe ziet die tool er dan uit?

Het eerste scherm geeft kort en bondig aan wat de tool doet en informeert de gebruiker dat Internet Explorer losgekoppeld is van de taakbalk. In het tweede scherm kan de gebruiker een nieuwe standaard browser kiezen:

browserchoice 1

De eerste 5 browsers zijn de meest gebruikte, en staan in willekeurige volgorde weergegeven. Door naar rechts te scrollen verschijnen er nog eens 7 andere browsers met een minder groot marktaandeel, ook hier weer in willekeurige volgorde. De gebruiker kan op één van de buttons klikken om een browser te downloaden en te installeren of om meer informatie te krijgen. Behalve het installeren van één of meerdere alternatieve browsers kan de gebruiker ook hier weer kiezen voor Internet Explorer.

9. Ik beheer een netwerk, kan ik dit gedrag beïnvloeden?

De Browser Choice update wordt aangeboden WU en MU, in een bedrijfsnetwerk wordt doorgaans gebruik gemaakt van Windows Server Update Services (WSUS) om het uitrollen van updates centraal te beheren. In WSUS zal een aparte categorie verschijnen met daarin de Browser Choice update, hiermee wordt het eenvoudig om de update goed- of af te keuren voor installatie.

Voor Volume Licensing klanten is er tevens een registry key beschikbaar, waarmee kan worden bepaald hoe de Browser Update zich gedraagt nadat hij geïnstalleerd is op de werkstations. Hiermee kun je voorkomen dat de update aan gebruikers getoond wordt, ook al zou de werkplek voldoen aan de eisen om de tool te tonen. Deze oplossing is alleen bestemd voor VL klanten en dus niet voor thuisgebruikers.

Beheerders maken hiervoor de volgende registry key aan:

Sleutel: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\BrowserChoice
Naam: Enabled
Type: DWORD
Mogelijke waardes: 1 Toon de Browser Choice tool
  0 Toon de Browser Choice tool niet

10. Kan dat ook met een Group Policy Object?

Er is geen aparte GPO instelling om het gedrag van de Browser Choice update te beïnvloeden. Wel is het mogelijk om bovenstaande registry key toe te voegen met een GPO. Dat kun je op twee manieren doen, ofwel door een custom .ADM-file te maken, ofwel door een opdracht toe te voegen aan het computer startup script.

Ten slotte

Meer informatie over de achtergrond van deze update:

A Browser Choice application is available in the European Economic Area

Persbericht: Microsoft Statement on European Commission Decision

No comments: